Philadelphia ( 1993 )

Philadelphia ( 1993 )

Vezi trailer
7.7
NOTA IMDB
8.8
NOTA USERI
7.7
NOTA IMDB
8.8
NOTA USERI
NOTA FILM:

Sinopsis film

7 comentarii

2 premii şi 3 nominalizări Oscar, 2 premii şi o nominalizare Globul de Aur, un premiu şi o nominalizare Berlin

Un avocat de culoare homofob e fortat să-şi înfrunte prejudecăţile, atunci când acceptă să apere un client bolnav de SIDA împotriva firmei care l-a concediat.

O scenă de mulţime din Philadelphia îi are ca protagonişti pe activiştii anti-SIDA şi homofobii care agita postere: SIDA ne vindecă de homosexualitate. E o cheie asupra faptului că prejudecăţile şi nu orientarea sexuală sunt judecate în această tulburătoare dramă. Amplasat în oraşul dragostei frăţeşti din motive evident ironice, Philadephia, ca şi alte pelicule clasice din genul dramei judiciare, pune la test credinţele şi idealurile americanilor. Sunt ei atât de nobili precum îşi imaginează? Au ei o ţară în care toţi oamenii sunt egali – sau, pentru acest lucru, trebuie să fie heterosexual?

Philadelphia e mai puţin un film de Demme, cât unul în vena lui Frank Capra. Nu e doar artizanal, melodramatic şi patriotard, dar şi plin de compasiune, convingător şi devastator emoţional.

Joe Miller (Denzel Washington), e un avocat de duzină care îşi face reclamă la TV. Pentru că el şi nu clientul său, Andrew Beckett (Tom Hanks), trebuie să se schimbe, să-şi confrunte prejudecăţile: homosexualii îi repugnă profund.
Andrew, pe de altă parte, e o fiinţă evoluată spiritual – corect, iertător şi bun. Da, moare de SIDA, dar asta nu are nimic de-a face cu caracterul său; da, a fost necredincios partenerului său, Miguel (Antonio Banderas), dar acest lucru nu e ceva atât de îngrozitor. El şi Miguel au depăşit de mult momentul. Atunci când îl roagă pe Joe să-l reprezinte într-un proces împotriva fostului său şef, se află deja pe drumul către lumea cealaltă, e deja jumătate om, jumătate-înger. Andrew, cea mai importantă piesă a unei prestigioase firme de avocatură, a fost concediat pentru incompetenţă, dar el presupune că motivul adevărat e că suferă de SIDA. Joe, care îşi şterge palma după ce a dat mâna cu potenţialul client, ezită la început să accepte cazul. Dar bunele sale instincte triumfă în cele din urmă.

Băieţii răi au piei palide din cauza lipsei de soare de la birou şi înoată într-un colac de grăsime de-atâta stat pe scaun. Mentorul lui Andrew şi directorul firmei (Jason Robards) e membru într-un board alcătuit din veterani; răzbunarea lui e foarte dură, pentru că se simte trădat. Andrew mărturiseşte că nu i-a spus şefului sau despre boală, aşa cum plănuise, după ce l-a auzit râzând la glume homofobe grosolane.
Cu toate că nu există scene romantice explicite între Miguel şi Andy – e vorba de acea auto-cenzură şi grijă pentru starurile atotputernice care salvează, până la urmă, filmul din ghetoul cinematografelor de artă. Până acum, industria tindea să portretizeze homosexualii fie ca travestiţi psihopaţi fie ca vecini nebunatici şi frivoli.

Nu foarte mulţi actori pot întrupa americanul mediu la fel de bine că Hanks care, aici, dovedeşte un curaj enorm şi o imensă abilitate de metamorfoză. Chel, plin de sarcoame purpurii şi leziuni Kaposi, Hanks îţi zdrobeşte inima prin felul în care recrează costurile mortale ale bolii. În felul său, Philadelphia e un film despre prietenie iar Hanks şi Washingon sunt o pereche de zile mari. Graţios, frumos şi plin de umor subversiv, Washington se fereşte de stereotipuri în rolul răzbunătorului social.
Interpretat cu îndrăzneală şi regizat superb, filmul are multe de spus despre doliu şi despre frumuseţea compasiunii. Adio, îngerul meu, îi murmură mama lui Andrew pentru ultima oară. Îngeri şi SIDA. Poate că există o legătură. Ne-ar plăcea să credem asta…

Anul lansării: 1993
Actori:

Player 1
Player 2
Player 3
Adauga in listaFavorit Adauga in listaVreau sa vad
Player 4
Adauga in listaFavorit Adauga in listaVreau sa vad
Player 5
Adauga in listaFavorit Adauga in listaVreau sa vad

S-ar putea sa-ți placă și filmele online:

Drive-Away Dolls (2023)
La Grande Arche (2023)
Slow (2023)

Introduceti adresa de email şi veti primi zilnic toate filmele online ce vor apărea pe filmehd.se, nu uitați sa dați click pe linkul de activare trimis pe emal.

There was an error, please try again
Multumim!