Vizioneaza filme online

The Cranes are Flying – Zboară cocorii (1957) – filme online subtitrate

2 nominalizări BAFTA, un premiu Cannes.

În ultimii ani ai lui Stalin și ai stalinismului, cinematografia sovietică practic a dispărut. Dezastrul economic produs de război și teama atotprezentă care definea viața de zi cu zi au dus la închiderea studiourilor sovietice odată atât de înfloritoare. După moartea lui Stalin în 1953, cinematografia sovietică a început treptat să renască, și filmul care a ajuns să simbolizeze renașterea a fost „Letyat zhuravli” aka „The Cranes Are Flying” (Zboară cocorii) de Mihail Kalatozov. Aparent narând povestea de dragoste în timp de război dintre Boris (Aleksey Batalov) și Veronika (Tatyana Samoylova), pe care soarta îi desparte curând după începutul conflictului, filmul a nesocotit cu îndrăzneală aproape toate clișeele genului. În loc să ridice în slăvi victoriile Armatei Roșii, „Zboară cocorii” se concentrează pe câteva momente dintre cele mai întunecate ale războiului, când extrem de eficienta și înspăimântătoarea mașină de război germană își tăia cu ușurință drum prin armata rusă, prost organizată și înarmată (deși eroică). Pe frontul din țară domnesc disperarea și sentimentul că trebuie căutat vinovatul principal. Spre lauda lui, publicul sovietic a îmbrățișat cu entuziasm această reflectare a experiențelor de război; sătui poate de propagandă, ei știau prea bine că în realitate războiul născuse prea puțini eroi. Aleksey Batalov și Tatyana Samoylova sunt înduioșători în rolul de tineri îndrăgostiți, dar adevărata vedeta a filmului este imaginea voluptoasă realizată de operatorul Sergey Urusevskiy. Cu secvențele absolut uluitoare ale zborului cocorilor, panoramările rapide și prim-planurile realizate cu camera portabilă, Sergey Urusevskiy (care a colaborat cu Dovjenko la realizarea strălucitului documentar de război „Bătălia pentru Ucraina sovietică”) face ca această lume care și-a pierdut ancorele și orice punct de referință – moral, politic sau de orice alt tip – să pară aproape tangibilă. Sergey Urusevskiy va colabora cu Mikhail Kalatozov și la realizarea infamatului, deși mult admiratului „Eu sunt Cuba” (1964), dar, deși această peliculă pare, pentru unii, exagerată în stilizările baroce, „Zboară cocorii” nu are nici un efect vizual gratuit. A devenit primul film sovietic din era Războiului Rece care s-a bucurat de o largă difuzare în Statele Unite (prin Warner Brothers). (Richard Pena, profesor Columbia University, preluat din 1001 de filme de văzut într-o viață)

IMDB : 8,2

Tags: , , , , , , , , , , , , , ,

Sistemul automat antispam s-ar putea sa nu publice unele comentarii.Ne cerem scuze daca se va intampla!

5 Responses to The Cranes are Flying – Zboară cocorii (1957) – filme online subtitrate

 1. Nick a comentat: 30/11/2016 ora 22:22

  Cate vieti distruse de ambele parti combatante …pentru orgolii !….oamenii nu invata din greseli …am trait numai in libertate si pace ….dar imi este foarte teama pentru copiii si nepotii mei …ce viata vor avea oare ? ….ce film extraordinar …..l-am vazut in tinerete ….acum …cu alti ochi si alta experienta de viata …merita urmarit si meditat apoi la sansa pe care o ai sau nu in viata !

 2. Wolfi a comentat: 28/11/2016 ora 16:42

  Putinii din comentatori au trait poate in acele vremuri si de fapt si dupa! Iubirea era iubire si relatia dintre femei si barbati era si ea sincera. In lumea de azti asa ceva nu pre mai exista. A trecut si n u mai va reveni niciodata. Ramine nostalgie!!! Filmul bineinteles este o capodopera si nu pentru cioflengeri!!!!!

 3. bucur dragos a comentat: 08/01/2013 ora 19:53

  Pentru care apreciaza cinematografia sovietica recomand un film asemanator la fel de frumos si dramatic BALADA SOLDATULUI care se poate gasi pe acest site ! Multumim filmehd !

 4. Monica a comentat: 28/08/2012 ora 01:35

  Ce film frumos! O poveste de dragoste trista in conjunctura unui razboi si totusi finalul este luminos si plin de speranta : Zboara cocorii!….mama isi reamintea deseori de acest film. Acum am avut ocazia sa-l vad si eu si am aceeasi parere cu a ei 🙂 Este minunat! Multumesc pt. difuzare!

 5. mihai a comentat: 22/08/2012 ora 14:29

  O capodopera a marii scoli de film rusesti!!!Ii simpatizez mult pe rusi si pentru marea lor sensibilitate ,dovedita atat de firesc si pe plan artistic;cine poate uita povestirile lui Cehov sau muzica lu Ceaikovski,versurile lui Puskin sau vocea lui Saliapin???Rusii,mare si vestit popor ,cu un viitor pe masura valorii lor si a sufletului atat de frumos!!!

Lasati un comentariu

Emailul nu va fi publicat. Campurile obligatorii sunt marcate cu *