Le scaphandre et le papillon – Scafandrul şi fluturele (2007)

Le scaphandre et le papillon – Scafandrul şi fluturele (2007)

Vezi trailer
8.0
NOTA IMDB
9.1
NOTA USERI

Sinopsis film

9 comentarii

4 nominalizări Oscar, 2 premii şi o nominalizare Globul de Aur, 2 premii şi o nominalizare Cannes

“Le Scaphandre et le Papillon”, al treilea film al talentatului artist Julian Schnabel (“Basquiat”, 1996; “Viaţa şi epoca lui Renaldo Arenas”, 2000), este un tur de forţă al punctelor de vedere, amintirilor şi căderii în dizgraţie. Filmul ne spune povestea adevărată a lui Jean Dominique Bauby (sclipitor portretizat de Mathieu Amalric), redactorul-şef al revistei franceze “Elle”, care a suferit un accident vascular cerebral, rămânând complet paralizat, cu excepţia pleoapei stângi. Prin prisma degenerării în timp, Schnabel întreţese celebritatea arogantă a lui Bauby, cu prezentul său chinuit şi neînsemnat.
O serie întreagă de specialişti îi spun cât de rară şi de groaznică este situaţia lui — însă, din fericire, cele două doctoriţe se dovedesc a fi fermecătoare. Aceste femei frumoase şi devotate apar ca o legătură ironică cu trecutul lui de important editor a unei reviste de modă. Bauby, ca tată, editor şi soţ, a făcut multe greşeli, una dintre ele fiind părăsirea femeii frumoase şi blânde, mamă devotată a copiilor lui, pentru amanta din acel moment, care nu îl vizitează când ajunge infirm. Povestea include şi două relaţii tată-fiu, cea dintre Bauby şi tatăl lui (Max Von Sydow) şi, mai târziu, cu propriul fiu. Într-o călătorie cu maşina împreună cu fiul său, vedem în sfârşit cum se ajunge în situaţia prezentă, surprinzător, în timp ce conducea o maşină decapotabilă nou-nouţă. Bauby tremură şi tresare în maşina lui strălucitoare şi se scufundă în scaunul şoferului ca un duh reîntors în sticla lui, de unde nu va mai ieşi niciodată.
Mai apoi, îl vedem pe Bauby scriindu-şi cartea care va deveni un bestseller (cea după care a fost făcut filmul), muncind din greu şi clipind din pleoapa stângă pentru fiecare literă. Epuizat, caustic şi autocritic, Bauby îşi atinge oribilul sfârşit. Cartea este ultima lui suflare înainte de a porni spre eternitate. Schnabel regizează cu măiestrie filmul, un caleidoscop fermecător, luxuriant, de imagini, prefăcătorie, sexualitate, disperare şi aroganță, un film care merită, într-adevăr premiul pentru cel mai bun regizor. Ceea ce ar fi putut fi macabru, melodramatic sau caraghios este orice altceva. Cu claritate şi convingere, Schnabel ne ţine scufundaţi în monologul interior vioi şi sarcastic al lui Bauby şi ne arată că este un regizor de care trebuie să se ţină seama. (preluat din 1001 de filme de văzut într-o viață)

Anul lansării: 2007
Actori:

Player 1
Adauga in listaFavorit Adauga in listaVreau sa vad
Player 2
Adauga in listaFavorit Adauga in listaVreau sa vad
Player 3
Adauga in listaFavorit Adauga in listaVreau sa vad
Player 4
Adauga in listaFavorit Adauga in listaVreau sa vad

S-ar putea sa-ți placă și filmele online:

Drive-Away Dolls (2023)
La Grande Arche (2023)
Slow (2023)

Introduceti adresa de email şi veti primi zilnic toate filmele online ce vor apărea pe filmehd.se, nu uitați sa dați click pe linkul de activare trimis pe emal.

There was an error, please try again
Multumim!